Zelf een glasoven bouwen

 

Op deze pagina beginnen wij binnenkort een doorlopende reeks artikelen over het zelf bouwen van een glasoven. Een goede vriend van ons, die niet met naam in deze artikelenreeks genoemd wil worden, bouwt zelf een glasoven. Vanuit Glasatelier Lichtinzicht ondersteunen wij hem op alle mogelijke manieren. Ab heeft zelf enkele jaren geleden op het punt gestaan zelf een oven te bouwen en heeft in die tijd (bijna) alle noodzakelijke informatie bijeengebracht; uiteindelijk heeft hij een grote oven gekocht. Deze informatie is met onze vriend gedeeld en hij zal nu beginnen met het daadwerkelijk bouwen van de oven. U kunt verwachten dat alle informatie die wij hebben en van onze vriend krijgen, inclusief bouwtekeningen en adressen waar materialen te koop zijn, mét prijzen, op deze website te vinden zullen zijn. Hij heeft bij ons, bij vrienden en bij kennissen vele glasovens bekeken en de gebruikers naar hun goede een slechte ervaringen met hun eigen oven(s) bevraagd. Hiermee, en met zijn eigen ervaring en inzicht, is hij begonnen aan een ontwerp voor een eigen glasoven.

 

Het is verstandig dit project alleen uit te voeren als u voldoende kennis van zaken hebt met betrekking tot veiligheid van ovens (hitte) en elektriciteit. Schakel eventueel een goede vriend of kennis in!

De oven zal werken op 230 volt en de benodigde stroom zal ca. 16 Ampere bedragen; dit is een standaard-waarde voor een groep in de meterkast waarop geen andere (zware) gebruikers aangesloten zijn zoals een koffiezetapparaat, wasmachine en dergelijke. Dit komt neer op een aansluitwaarde van 230 v x 16 A = 3680 Watt. Dit beschikbare vermogen bepaalt de maximale inhoud van de oven en de maximaal te bereiken temperatuur. Gekozen is voor een oven met binnenmaten 52 x 52 cm, hoogte 31 cm (oftewel 84 liter inhoud). Met een goede isolatie is in redelijke tijd een temperatuur van minimaal 900 graden te bereiken. Dat is ruim voldoende voor een glasoven.

Het wordt een fuse-oven, met een stenen bodem en wanden van keramisch vezeldoek of keramisch geperste vezelplaat. In de kap komen 6 spiralen van kanthaldraad, in quartzbuizen. We maken gebruik van zogenaamde solid-state relais: elektronische relais die vrijwel niet slijten, geen klik-geluid maken zoals een relais doet, en niet duur zijn. Er komt een universele aansluiting voor een controller, zodat in principe iedere controller hierop aangesloten kan worden (mits ingesteld op het juiste type thermokoppel; dit komt later terug). De oven krijgt een stalen onderstel, zodat je op stahoogte kunt werken. Het type oven is een shell (schelp)-type: de wanden van de kap vormen de volledige hoogte, waarmee je dus direct op de bodem van de oven werkt en niet je materialen in de oven hoeft te laten zakken. Kijk bv naar de Paragon oven, type CS-19S Clam Shell (even googelen).

We gaan zo veel als mogelijk met goedkope materialen werken voor het metalen frame en de verdere behuizing, zoals tweedehands ijzerprofielen en plaatmateriaal van de oud-ijzerhandel.

 

Dit is een project dat in fasen verloopt: we bouwen het steeds verder uit. Eerst komt de metalen constructie aan de beurt. Vervolgens bespreken we de materialen voor de onderkast van de oven. Hierna behandelen we de bovenkast.

Tenslotte komt de elektrische installatie aan de beurt. Wees hiermee voorzichtig! Alleen als je goede ervaring hebt met elektriciteit (zowel sterkstroom als zwakstroom, oftewel 230 volt én laagspanning, ca 12 volt), en op de hoogte bent van het belang van een veilige opbouw en aarding van je oven, kun je het zelf uitvoeren. Vraag anders iemand die er wél verstand van heeft: een spanning van 230 volt is dodelijk! Zorg er ook voor dat de oven uiteindelijk deugdelijk aangesloten wordt op het lichtnet, bij voorkeur met een eigen “groep” of zekering. Natuurlijk is een goed werkende aardlekschakelaar in je meterkast ook belangrijk.

Als je de oven wilt nabouwen doe je dit geheel op eigen risico. Wij kunnen en willen niet instaan voor eventuele risico’s die met de bouw verbonden zijn. Wij doen ons best de informatie zo juist en volledig mogelijk te geven, maar fouten hierin kúnnen voorkomen. Je kunt ons altijd vragen stellen, liefst via het reactieformulier hieronder; je krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord. Vragen en antwoorden publiceren wij op onze website ten behoeve van andere na-bouwers!

BELANGRIJK

Alle informatie op deze pagina, inclusief alle bouwtekeningen, is vrij te gebruiken.

We stellen het wel op prijs dat u bij verdere verspreiding:

  • ons aangeeft waar u de informatie plaatst (op een andere website bijvoorbeeld);
  • een link naar onze bron-documenten plaatst;
  • opmerkingen en tips die u ontvangt over dit project aan ons doorgeeft, hetzij rechtstreeks, hetzij via het reactieformulier onder onze artikelen op onze site.

Zo kunnen we met z’n allen dit project naar een hoger niveau tillen en wordt het een soort “open source”-project !

Werktekeningen onderkast en onderstel, bovenkast

Toelichting

Alle onderdelen worden opgebouwd uit gemakkelijk en goedkoop verkrijgbare materialen, echter zonder consessie te doen aan de kwaliteit. Het zal een kwalitatief prima oven worden. Het is geenszins onze bedoeling (delen van) de oven in de handel te brengen. Wij leveren ook geen materialen.

Op foto 1 ziet u de opbouw van het onderstel, tesamen met de onderbak van de oven. Om de oven gemakkelijk transporteerbaar te maken staat de onderbak uitneembaar op het onderstel. Voor het onderstel gebruiken we de goedkoopste vierkantbuis van (tenminste) 25×25 mm, wanddikte 1,5 à 2 mm. Deze afmetingen zijn niet kritisch; u kunt naar eigen inzicht ander vierkantbuis gebruiken. De onderbak bevestigen we op het onderstel door kleine stukken steunbuis van 20x20x2 mm die we ín de buispoten van 25x25x2 mm laten vallen en hierin zó vastzetten (schroefjes) dat ze iets uitsteken; zie foto 2. De poten van de onderbak van 25x25x2 mm vallen hier weer overheen. Zo is de onderbak altijd eenvoudig los te maken van het onderstel.

 

Om de bovenbak van de oven zo veel mogelijk rechtstandig open te laten gaan (zodat de wand-isolatie van de bovenbak niet tegen je glasobjecten op de ovenplaat in je oven aan komt) is het draaipunt van de bovenbak verplaatst. De onder- en bovenbak scharnieren niet ten opzichte van elkaar aan de randen van deze bakken: het draaipunt is buiten de onder- en bovenbak gekozen.

De ovenstenen op de bodem van de ovenbak dienen volledig vlak te liggen. Daarom leggen wij de stenen op een onderplaat van een goede kwaliteit vermiculite die tot een temperatuur van tenminste 1000 graden bestand is. Hierdoor trekt deze plaat niet krom als gevolg van de temperatuur. De platen vermiculite van www.broodoven.com, type V900, zijn zeer goed. Info Broodoven: “Deze strakke vermiculite platen zijn geperst van vermiculite korrel, drukvast en daardoor ideaal als onder isolatie voor een ovenvloer. De platen zijn bestand tegen 1000 °C en hebben een goede isolatiewaarde. De warmtegeleiding bij 200 °C bedraagt slechts 0,14 W/mK. Het materiaal in zeer robuust en mag in direct contact met de vuurhaard komen. De platen zijn te verkrijgen in de afmeting 1000x600x25 en 1000x600x30.”.

Kosten: € 65 incl BTW per plaat van 30 mm. De platen kunnen in de buurt van Tilburg worden opgehaald; zie hun website.

De ovenstenen worden met elkaar verlijmd, waarbij ze sluitend (max. toegestane voeg 2 mm; liefst kleiner) tegen elkaar aanliggen. Te gebruiken lijm/cement: Vuurvaste metselkit, emmertje 2 kg, bij www.broodoven.nl. Kosten € 15. De kit is bestand tegen temperaturen tot 1300 graden. Verwerken met troffel of kwast.

 

 

M.b.t. pagina 7, de onderdelen L en M.

Deze pagina laat zien hoe de vlakke plaat eerst in vorm gesneden wordt. De knip in de hoeken van onderdeel “L” van 45° maakt dat als de delen zijn omgevouwen, een nette aaneengesloten hoek ontstaat. Dan wordt hij op de vouwlijnen in een hoek van 90° omgebogen op een vouwbankje. OP DEZE PAGINA KOMEN WIJ TERUG. BEVAT MOGELIJK EEN FOUTJE

Het plaatwerk van pagina 7 wordt aan elkaar gelast in de hoeken tot een bak zoals afgebeeld.

M.b.t. pagina 9, Onderdeel O, de thermische deken.

Bovenop de stenen, langs de randen, bevestigen we stroken met keramische (=thermische) deken van ca. 69 x 10 x 2 cm. Deze stroken kunnen vastgelijmd worden aan de stenen of -beter- aan het omgezette deel van onderdeel N (zie gebruikte ovenkit) of met pinnen vastgezet worden die door de stroken heen in de ovenstenen prikken. Doel van deze stroken is een warmtedichte aansluiting te krijgen tussen onder- en bovenkap.

Het frame van pagina 8, onderdeel N, (punt)lassen of popnagelen we op de omgezette rand van pagina 7, de vastgelaste onderdelen L en M. Doel van deze rand is de stroken keramische deken aan de zijkanten te ondersteunen.

De omzettingen in de onderdelen van de pagina’s 7 en 8 maken, als ze aan elkaar zijn gelast of gepopnageld, de onderkast veel stijver.

We gebruiken uitsluitend keramische deken type “Superwool” van Morgan Advanced Materials. Dit is de enige (en daarom in ovens zeer vaak gebruikte) keramische deken waarvan de losse vezels (die altijd vrijkomen) bewezen niet-kankerverwekkend zijn (zie Safety Data Sheet op www.morganthermalceramics.com, menu Datasheets –> Safety data sheets.

 

M.b.t. pagina 12

De bovenkast bestaat ook uit twee delen, met omzettingen om extra stijfheid in de kast te brengen. Er zijn weer uitsparingen gemaakt (van 27 mm, onder een hoek van 45°) zodat, eenmaal gevouwen, de omgezette delen mooi op elkaar aansluiten. Op de linkerfiguur ziet u dat op de vouwlijnen kleine “V-tjes” onder een hoek van 45° zijn uitgeslepen. Deze dienen uitsluitend om bij het vouwen een zuiver haakse hoek te krijgen; we hoeven dan bij het vouwen geen rekening te houden met de dikte van het materiaal.

 

M.b.t. pagina 13, de bovenkap

Hier komen we op terug

 

M.b.t. pagina 15

De bovenkap wordt gelast aan het plaatje “U”. Door het plaatje “V” komt een bout die regelt hoever de bovenkap geopend kan worden.

 

M.b.t. pagina 18

De bovenplaat kan zowel op, als aan de binnenkant van de kap vastgezet worden (lassen of popnagelen)

7 Reacties

  1. Hallo,
    Ik ben ook bezig een oven te bouwen, erg interessant. Ik bouw de oven op een onderstel van een elektrisch bed, deze ingekort en kan mooi hoog laag. Maar ben er nog niet uit hoe de oven te bouwen. Dus dit komt als geroepen. Met name de isolatie ben ik erg nieuwsgierig naar.

    Groeten Kor Weender

    • Hallo Kor. Je maakt het wel luxe :-). De isolatie bestaat uit keramische deken. Dat is zowel in dekenvorm als in geperste vorm in pakketten te koop. Google eens op Superwool 607 modular blocks.
      Groet, Ab

    • Thanks Onardu. Ik bedoel met “minimaal 900 graden” dat dit de minimale temperatuur is die de oven moet kunnen halen binnen een redelijk tijdbestek (bv om glas te kunnen kammen). Het toegevoerde vermogen van de oven moet toereikend zijn om deze temperatuur bij de gekozen isolatie en spiralen e.d. te halen. Dit kan ook de maximale temperatuur van de oven zijn, maar als hij (stel) 1000 of 1200 graden kan halen is dat natuurlijk ook prima. Maar dan is het verstandig de maximaal in te stellen temperatuur i.v.m. veiligheid via de controller te maximaliseren op 900 of 1000 graden.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment