Tenslotte
Leg tussen je glasplaat en je sagging-plaat altijd een scheidingsmiddel om te voorkomen dat je glas vastkleeft aan je saggingplaat. Wij leggen het glas op keramisch vilt van 3 mm, waarin we een gat hebben geknipt dat nét iets kleiner is dan de diameter van het gat in de saggingplaat. Het vilt steekt dus iets over het gat in de plaat heen.
Begin altijd met het langzaam opwarmen van je glasplaat. Omdat deze in het algemeen dik is, vraagt dit om eenzelfde opwarmsnelheid als wanneer je glas van deze dikte aan het afkoelen bent. Zie hiervoor het artikel: “Annealing thick slabs” op de website van Bullseye. Zorg verder dat je goed zicht hebt op je sagging, hetzij via een kijkgat (zaklantaarn!) of door even de oven open te doen. Dit is essentieel bij het saggen: kijken wat er gebeurt! Bedenk dat als je oven (c.q. je glas) heter is dan zo’n 550 graden (hou voor de zekerheid 600 graden aan), glas niet meer kan knappen. Je kunt bij hogere temperaturen dus gerust je oven even heel kort open doen om te kijken. Pas echter op: een geopende oven is heet! Draag liefst katoenen kleding ivm brand- of smeltgevaar, vooral van kleding van kunststofgarens. Houdt afstand van je geopende oven.
Houdt vervolgens het glas gedurende een uur of twee op 600 graden; de glasplaat wordt nu door en door 600 graden. Dit is de beginfase van je sagging: een glasplaat met in- en buiten het glas eenzelfde temperatuur.
Afhankelijk van de dikte van je glasplaat en de daarin gebruikte kleuren zal je glas bij het iets verhogen van de temperatuur heel langzaam gaan zakken. Wij hogen, zolang het glas nog niet zakt na 15 minuten, iedere keer de temperatuur op met 10 graden en wachten weer een kwartier. Op een gegeven moment zie je het glas zakken. Bij ovens met zijwarmte (keramiek-ovens of glasovens met zowel boven- als zijwarmte) zal dit zakken bij deze temperatuur wel doorgaan. Je hebt nu goede controle over het zak-proces. Bij ovens met alleen bovenwarmte zal het glas op een gegeven moment niet verder willen zakken, omdat het lager in de oven iets koeler is. Dan helpt alleen het verhogen van de temperatuur, weer met 10 graden.
Kijk regelmatig in je oven. Is het glas aan het zakken, kijk dan om de 5 à 10 minuten. Omdat het zakkende glas steeds meer trekt aan het glas aan de bovenrand, zal het glas hier dunner worden. En dunner glas laat het eraan hangende glas nog sneller zakken ………. het kan dus opeens heel snel gaan. Het is dan beter óf de temperatuur iets lager te zetten, óf door even je oven open te doen.
Is het glas voldoende gezakt, dan open je weer even de oven tot de oventemperatuur zo’n 10 – 20 graden is gezakt. Het glas zelf is dan nog niet zoveel afgekoeld, maar voldoende om “stijver” te worden en niet verder te zakken. Dit noemen we het bevriezen van het proces. Denk er overigens aan dat glasovens snel afkoelen (en dus het glas bevriezen), maar dat keramiekovens (door hun stenen in de wand) wel eerst zakken in temperatuur, maar dan toch weer (doordat de stenen hun warmte afgeven) in temperatuur stijgen. Je moet dan nogmaals je oven openen om af te koelen.
Hierna anneal je je glas, rekening houdend met de dikte en grootte en vorm van je glas.
Het verwijderen van de “kraag” van de kom of vaas kan op verschillende manieren. Je kunt hem er af snijden (aan de binnenkant snijden, stukje voor stukje een kerf zetten met je glassnijder en snij-olie, en de kerf iets van boven beginnen en ook weer naar boven laten eindigen. Daarna door voorzichtig tikken de kraag losmaken. Je kunt echter ook de kraag door zagen er af halen. Wij doen dat met onze grote glaszaag, maar je kunt ook rondom met een diamant-zaagblaadje op een Dremel rondom eerst een dunne zaagsnede maken, en dan steeds dieper zagen tot de kraag er af is.
Succes!
P.S. Vragen, opmerkingen: welkom via het reactieformulier hieronder 🙂