Wij krijgen op cursussen en van mensen die in ons atelier werken vaak de vraag:
Hoe kan ik nu een (Amerikaans) stookschema in graden Fahrenheit omrekenen naar graden Celcius?
De omrekening van graden F naar graden C kun je doen via tabellen die op internet te vinden zijn, of (wat wij zelf doen) via een appje of een omrekentool op internet. De omrekening van de RATE (aantal graden temperatuurstijging of temperatuurdaling per uur) in je stookschema kun je NIET uit een tabel of iets dergelijks halen. Daarom vermelden wij dit hier, met een uitleg voor wie daar belangstelling voor heeft.
De rate in °C/uur = de rate in °F/uur gedeeld door 1,8
De meeste mensen weten dat er hiervoor omrekentabellen, handige appjes op je telefoon of omrekentools op internet bestaan. Omdat we bij het smelten van glas met hoge temperaturen werken zijn tabellen niet zo handig: je hebt dan erg lange tabellen nodig. Een tooltje op internet is dan handiger: kijk bijvoorbeeld bij deze omrekentool.
Tot zover goed te doen.
Nu moeten mensen met bijvoorbeeld een Bentrup of Stafford controller op hun oven voor iedere stap in hun stookschema de volgende drie gegevens invoeren: de RATE (= aantal graden temperatuursverhoging per uur), de EINDTEMPERATUUR (= eindtemperatuur van deze stap in het stookschema) en de SOAK (de tijd in uren/minuten of in minuten) dat de eindtemperatuur wordt aangehouden, het “sudderen” op de eindtemperatuur).
Als zo’n stookschema nu is opgegeven voor graden Farenheit, hoe rekenen we dat dan om naar graden Celcius? De EINDTEMPERATUUR en de SOAK leveren geen problemen op: de SOAK-tijd blijft hetzelfde, en de EINDTEMPERATUUR in graden Fahrenheid kunnen we via de tabel of de omrekentool in Celcius vinden. Maar hoe zit dat met de RATE? Je kunt hier niet zomaar via de tabel of de tool het aantal graden Fahrenheit (per uur!!!) vervangen door het aantal graden Celcius (per uur!!!).