Geruime tijd geleden is het idee opgevat om een polijstmachine te maken voor het hoogglans polijsten van glas. Daarna heeft het project stilgelegen door andere werkzaamheden. De meeste “ingrediënten” voor de polijstmachine waren dus al aanwezig:

  • een zware driefasen-stationaire elektromotor van 1 kW met twee spindels (ooit aangeschaft bij Rogimac, Turnhoutlaan 17 in Eindhoven. Hij verkoopt veel via Marktplaats; veel nieuwe, afgeprijsde machines van Huvema). Kosten (toen) ca. € 170
  • een frequentieregelaar om de opstartsnelheid van de motor te regelen, het toerental van de elektromotor te regelen en het toerental constant te houden (Marktplaats, 3-fasenregelaar, gebruikt, voor € 50), en
  • RVS plaat voor een ombouw tegen het spetteren (Teunissen gebruikte Metalen, in Eindhoven)
  • een spons (komt tegen de viltschijf aan), ook tegen het spetteren.

De twee viltschijven zijn aangeschaft bij Polpur in Tjechië: www.polpur.cz. In overleg met hen hebben we gekozen voor twee schijven van gemiddelde hardheid. De schijven worden ingedruppeld met een oplossing van een polijstmiddel met water. Voor hoogglanspolijsten is de laatste polijstgang ceriumoxide. De viltschijven kosten bij Polpur ca. € 48 per stuk incl. BTW, plus ca. € 8 aan verzendkosten.

Viltschijf, Polpur

Viltschijf, Polpur

Polpur levert veel slijp- en polijstmiddelen voor steen en glas. De schijven die wij hebben aangeschaft zijn 300 mm (doorsnede) x 42 mm (breedte schijf), met een as-diameter van 42 mm. Omdat de elektromotor een asdiameter van 25 mm heeft, hebben we verloopbussen gedraaid van aluminium van 42 mm naar 25 mm. Het voordeel van de Huvema-elektromotor is dat de schotels waarmee de viltschijven op de assen worden vastgezet verstelbare gewichtjes heeft, waarmee eventuele trillingen in de schijf door onbalans gecompenseerd kunnen worden.

 

Binnenkort gaan we met de afbouw beginnen. De grondplaat wordt gemaakt van een stuk plaatmateriaal (hout: multiplex of betonplex), waarop de spatschermen geschroefd worden. De frequentieregelaar komt in een apart kastje (bescherming tegen het water), dat aan de muur bevestigd wordt. Als één en ander is afgebouwd, zullen wij een filmpje met het resultaat, in werking, op deze pagina zetten.

 

Frequentieregelaar voor de aansturing van de motor

Frequentieregelaar voor de aansturing van de motor

 

De RVS spatschermen, verbonden met aluminium profiel, aaneengepopt

De RVS spatschermen, verbonden met aluminium profiel, aaneengepopnagelt

 

Motor, viltschijf en spatscherm

Motor, viltschijf en spatscherm

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment