Het thermokoppel en de soldeerbout
Nu het regelkastje gereed is kunnen we ons richten op de soldeerbout en het thermokoppel op de kop van de soldeerbout. Zorg ervoor dat een eventuele temperatuurregeling in de soldeerbout (bv de Weller profi 200W) uitgeschakeld wordt. Zie hiervoor punt 5 bij de uitgangspunten.
Thermokoppels heb je in allerlei soorten en maten en voor vele toepassingen. Wij gaan een thermokoppel type “K” gebruiken. Deze bestaat uit twee draden, één van Nickel-Chromium en één van Nickel-Alumel. Dit zijn speciale metaallegeringen. Deze twee draden worden aan één eind samengelast tot een klein bolletje van 1-2 mm doorsnede. Bij verwarming ontstaat er over dit bolletje, in beide draden, een heel klein potentiaalverschil van enkele milivolts (1-duizendste volt). In de tabel hieronder ziet u bij welke temperatuur welk spanninkje ontstaat (en gemeten wordt door onze regelaar). Deze spanning wordt gemeten ten opzichte van een 0-punt of referentiepunt, omdat we alleen spanningsverschillen kunnen meten. Dat referentiepunt heeft ook een bepaalde temperatuur, de referentietemperatuur. In het algemeen is dat de temperatuur van de aansluiting op onze REX-100. In de tabel hieronder ziet u dat als referentietemperatuur (“Ref junction 0°C”) van het meettoestel 0 °C is genomen.
Het type thermokoppel “K” is het meest gebruikte type thermokoppel, ook in glasovens bijvoorbeeld. Het is goedkoop, nauwkeurig, betrouwbaar, en het heeft een breed temperatuurbereik tot zo’n 1100 °C continu. Voor kortere tijd zijn zelfs hogere temperaturen mogelijk.
Voor de geinteresseerden: de nauwkeurigheid is (de grootste afwijking van de beide afwijkingen telt): Standaard: +/- 2.2C of +/- 0,75%. Je kunt ook nóg nauwkeuriger types krijgen; deze hebben dan een afwijking van +/- 1,1 °C of 0.4%, net welke groter is. Als u meer over thermokoppels wilt weten: kijk op de website van bv. TC Direct. Zij bieden een gratis handboek aan met uitleg over (de werking van) thermokoppels. Dit is een geweldig naslagwerk over hoe thermokoppels werken, welke types er zijn, waar de op moet letten bij het werken met thermokoppels, enz. Zo is het van groot belang dat je de juiste type verbindingsdraden kiest om je thermokoppel met je meetapparaat te verbinden (“compensatiedraden”). Echter, voor onze regelaar (het kastje) hoeven we hier -naast de opmerkingen die in de beschrijving staan- geen rekening te houden. Dat geldt wél voor de verbinding van het thermokoppel op de soldeerbout-kop met het kastje! Lees verder!
Wij hebben voor dit project een type K-thermokoppel uit China laten komen (Aliexpress). Het is een type met het thermokoppel in een metalen hulsje, en met een lang verbindingssnoer eraan. Dat verbindingssnoer bestaat uit twee speciale draden (“compensatiedraden”) die precies gelijke eigenschappen hebben. Deze draden zijn ommanteld (in ons geval) met een flexibele RVS mantel ter bescherming. Zoek op Aliexpress naar “thermocouple k type probe washer” en je vind allerhande goedkope thermokoppels met aansluitoogje. Wij kiezen altijd voor “free shipping” bij het hier bestellen (bij kopen van meer dan één stuks betaal je vaak een kleine vergoeding voor verzenden). Boven de (ongeveer) € 21 per pakketje kán het voorkomen dat je invoerrechten en BTW moet betalen. Je kunt dan beter de bestelling in twee keer doen.
We boren in de kop van onze soldeerbout een gaatje en tappen daar een stukje schroefraad in (voor M5-boutje: voorboren met een boortje 4,2 mm; voor M6-boutje: voorboren met 5 mm boortje). Schroefdraad-tapsetjes met zijn heel goedkoop in bouwmarkten te vinden. Hoe je draad moet tappen: even kijken op YouTube.
We bevestigen dus de ene kant (het oogje) met een (liefst RVS) boutje op de kop van de soldeerbout (mag een goedkoop type zijn, tenminste 200 Watt, met een geschikte kop voor glas in lood). Aan de andere kant knippen we beide aansluitstekkertjes eraf, maken een eindje draad bloot, en schroeven dit aan ons gele thermokoppel-stekkertje. Denk hierbij om de “+” en de “-” !). We zijn zelf nog op zoek naar een kunststof mantel die om tegelijk het netsnoer van de soldeerbout én de draad van het thermokoppel past, zodat je niet twee draden hebt lopen van je soldeerbout naar je regelkastje. Zodra we iets vinden melden we dit op deze pagina onder het hoofdje: “Aanpassingen“.
Hoi,
Ik overweeg ook een aparte temperatuurrgeling voor mijn Weller te maken. Mijn opmerking gaat over de thermokoppel. Je kunt bij een Weller het hele binnenwerk weghalen, waardoor je een tunneltje krijgt van het handvat tot de stift. Als je een thermokoppel neemt met een tip van 10cm overbrugt die de hele verwarmingspiraal. En als je dan nog een klein gaatje boort in de stift, vanaf achter in de lengterichting, kun je de thermokoppel er nog een paar cm indoen. Hebben jullie dit ook overwogen? Er hoeft dan geen externe connectie met de stift worden gemaakt, en de draad van de thermokoppel kan gebundeld worden met de 230V waardoor ie minder in de weg zit. Benieuwd naar jullie mening.
Hallo Mark,
Je hebt gelijk dat het binnenwerk van de Weller 200W Profi geheel te verwijderen is. En zoals je schrijft kun je dan met een thermokoppel, dat gevat is in een RVS buisje (kant en klaar te kooop bij bv http://www.tcdirect.nl de tip van dat buisje (dat het thermokoppeltje bevat) in de kop van de soldeerbout plaatsen. Je moet dan het schakelmagneetje van het magnestat-systeem in het deel van de kop dat in de verwarmingsspiraal gaat uitboren met een boor ter grootte van het RVS-buisje van het thermokoppel. Wel zorgen dat alles goed blijft zitten. Je hebt dan inderdaad geen last van een thermokoppeldraad “buitenom” de soldeerbout.
Aan de andere kant is het meten op de kop zelf het meest nauwkeurig. het verwarmingselement verhit het deel van de kop in dat element, en deze warmte stroomt via dit deel naar de kop toe. Wordt de kop kouder, omdat je aan het solderen bent, dan zal het thermokoppel wat later dit signaleren. In de praktijk zal dit verschil echter verwaarloosbaar zijn, vermoed ik.
Al met al een goede tip om de Weller soldeerbout goed te regelen met een externe regelaar! Bedankt Mark!
Een door een dimmer geschakeld stopcontact werkt toch ook.
Beste Emiel,
Je kunt inderdaad een dimmer gebruiken om een (niet-geregelde) soldeerbout minder heet te laten worden. Dat doe ik zelf ook wel. Als ik een soldeerbout heb voor glas in lood, en ik wil die gebruiken voor bijvoorbeeld tiffany, dan zet ik er een goedkoop dimmertje tussen. Maar: de temperatuur van de soldeerbout wisselt heel erg. Als je aan het solderen bent vloeit er warmte naar het object dat je soldeert. De bout koelt dan sterk af en het duurt redelijk lang voordat hij weer op temperatuur is. En als hij maar steeds aan het opwarmen is kan de bout ook te heet worden, waardoor je door lood heen kunt branden.
De door ons voorgestelde regeling zorgt er voor dat de punt van de soldeerbout steeds precies dezelfde temperatuur heeft. Je meet met een opnemertje de temperatuur aan de tip, en de schakeling regelt bij afkoeling meteen bij. De bout wordt dus nooit te warm of te koud! En je kunt de temperatuur op iedere willekeurige temperatuur zetten, afhankelijk van wat je aan het solderen bent. Dat komt in ons atelier geregeld voor.
Groeten,
Ab