Onze eerste haakse slijper/polijster

In 2014 hebben we een haakse slijper aangeschaft bij een glasatelier in het noorden des lands, waarop we kleine flexibele schijven (doorsnede 10 cm) met diamant kunnen plaatsen. Omdat we bij het schuren en polijsten van glas altijd water moeten gebruiken voor koeling van het glas, heeft deze slijper een waterdoorvoer door de kop heen, via een holle as, naar de opneemschijf voor de diamantschijfjes. Zowel de opneemschijf als de diamantschijfjes hebben een gat in het midden voor de waterdoorvoer. De slijper was niet duur (ca € 250, prijs 2014), én belangrijk: hij was licht t.o.v. duurdere machines als de Flex.

Hoewel we tot heden de machine niet veel gebruikt hadden, bleek medio het tweede jaar na aanschaf dat er water uit de kop kwam en de machine enorm veel kabaal maakte. Uiteindelijk stopte hij zelfs met werken. Een bezoek aan het verkopende atelier bracht aan het licht dat op de machine geen garantie meer geleverd werd: op B2B-verkoop zit wettelijk minimaal slechts één jaar garantie.

Dus: kijken of het probleem zelf op te lossen was. De machine uit elkaar gehaald (zie foto), en meteen rolden de kogeltjes van één van de lagers me al tegemoet. Die kogeltjes hadden zich intussen ook al ingevreten in het metaal van de as, dus die was ook naar de filistijnen. De foto spreekt voor zich. Op de body van het apparaat zat een sticker van Feramo Tools uit Lelystad. Enig zoekwerk op internet liet zien dat het om een van oorsprong Chinese machine ging. Een bezoek aan Feramo Tools Feramo Tools bracht naar boven dat het apparaat al vrij lang geleden korte tijd door hen geleverd was. Onderdelen waren echter niet leverbaar. Ons apparaat heeft vermoedelijk lang bij de verkoper op de plank gelegen. “Gevalletje total loss” dus.

Nieuwe haakse slijper/polijster

Feramo heeft het probleem van de vorige slijper onderkend. Ze brengen nu een ander type slijper op de markt. Deze heeft de watertoevoer niet meer via de kop van de machine, maar via de onderkant bij de M14-draad van de uitgaande as. Daarmee is het risico op lekkage sterk verkleind. Verder garanderen ze dat alle onderdelen te bestellen zijn. Wij hebben deze slijper gekocht bij Feramo (uitstekende service!): type FE1200 voor € 249 excl. BTW.

De FE1200 (1200 Watt) is een degelijk apparaat. Wel hebben wij meteen de stofkap verwijderd omdat je anders niet kunt zien waar je slijpt. Het betekent wel dat een waterdicht schort en laarzen aan te bevelen zijn in verband met het sproeien van het water. Het apparaat wordt geleverd met een lekstroombeveiliging in het snoer, een PRCD aardlekschakelaar. Deze onderbreekt de stroom al bij (maximaal) 10 mA lekstroom, en dat is veel minder dan de 30 mA waarbij de (huis)aardlekschakelaar onderbreekt. Deze PRCD-schakelaar (Portable Residentual Current Device) moet iedere keer voor ingebruikname van de slijper aangezet worden én getest met de testknop!

Schokkend

Afgelopen week (september 2018) hebben we de slijper intensief gebruikt voor een project. We merkten na een tijdje werken dat we lichte tintelingen ervaarden van stroom. Soms zelfs, bij het van de grond oppakken van het apparaat, een schokje. Nu kan dat nooit veel stroom zijn, anders zou de PRCD er uitgeklapt zijn. Maar toch onprettig. Is onze aarding van de stopcontacten nog voldoende? Met de enorme droogte van deze zomer (2018) is de grondwaterspiegel flink gedaald en mogelijk heeft onze aardpin bij de meterkast (een pin van enkele meters die de grond in gedreven wordt en de meterkast “aardt”) een te grote weerstand gekregen. Daarom onze elektromonteur een aardemeting laten doen en de aarde van alle alle stopcontacten laten testen. Ook heeft hij de isolatie en aarding van de slijper en de PRCD getest. Uitkomst: alles was prima in orde, en het was service van de zaak, dus kosteloos :-)). Waarschijnlijk  dat de vochtige lucht en de fijne waternevel bij de koellucht-invoer aan de achterkant van de slijper de boosdoener was. Bij Feramo Tools, die wij met onze constatering belden, wisten meteen waar het aan lag: inderdaad de waternevel die het apparaat binnendrong. Nu levert men een “speciale” manchet (€ ca 19, maar google eens op “melkmouw” en u vindt dezelfde oplossing voor een veel lagere prijs 🙂 ) die om het apparaat heen gaat en zorgt dat er bijna geen waternevel het apparaat binnenkomt. EN HET WERKT! Geen schokjes meer.

Pneumatische haakse slijper/polijster

Toch hebben we voor het haakse-slijper-werk inmiddels ook een luchtgedreven slijper (ook met waterdoorvoer) bij Feramo gekocht: de FEPLEX2001. Deze heeft een regelbare snelheid (van 0 – 5000 tpm) en heeft een standaard M14-schroefdraad voor polijstschijfjes van 10 cm. Wél vraagt deze machine 170 liter lucht per minuut als hij op volle toeren draait. Je hebt een compressor nodig met minimaal 2 zuigers en een tank van 200 liter! En die hebben wij gelukkig. Het voordeel van deze natslijper is: geen gevaar met elektriciteit én hij is veel lichter (1,8 kg tegen 2,6 kg van de electrische slijper). Als we veel moeten spetteren gebruiken we deze slijper. Hij blijkt erg goed regelbaar in de lage en middelhoge toerentallen. De slijper kost (2018) € 129 excl. BTW. Voor de smering wordt aangeraden een kleine olievernevelaar aan te sluiten op de luchtingang van de slijper. De vernevelaar sproeit een kleine olienevel in het apparaat via de luchtinvoer. Deze kost ongeveer € 5, ook bij Ferramo Tools (maar ook bij heel veel andere zaken te krijgen).

Zorg er overigens voor dat de lucht uit de compressor droog is! Sluit in ieder geval een ontvochter aan tussen compressor en luchtslang. Meestal zit deze al standaard op een compressor, samen met een regelaar voor de uitstromende luchtdruk. Zet deze voor de slijper op circa 6,3 Bar.

Diamantschijfjes voor de haakse slijper

En dan nog iets over de diamantschijven die we gebruiken. Dit zijn schijfjes van 10 cm doorsnede, met een achterkant van klittenband. De diamantpoeder (voor de fijnere gradaties zal wel aluminiumoxide o.i.d. gebruikt worden) is ingebed in een soort rubber met kanalen voor de waterafvoer; zie de foto’s. Je kunt dure schijfjes kopen (mijn eerste kostte € 24 per stuk), maar je kunt ook kijken in China. Via Ebay, zoeken op “  4” wet polishing disks THK AAA”, kom je waarschijnlijk uit bij verkoper Lau (verkoper nr 45692 op Ebay).

Even de uitleg: 4” (inch) = ong. 10 cm, THK = Treasure Hong Kong Limited, de fabriek, en AAA = de kwaliteit van de schijfjes. Op het moment van schrijven kost een setje van 8 schijfjes én een backing plate met klittenband $ 55. Ze worden gratis verstuurd naar Nederland; meestal duurt het 10 dagen voor je ze binnen hebt. De groftes zijn: 50, 150, 300, 500, 1000, 2000, 3000, buffing. Je kunt ook meerder schijfjes van één grofte kopen. Wel aangeven dat je een M14 backing plate (de meeste haakse slijpers hebben M14 draad) erbij wilt hebben.

Er zullen best betere schijven zijn. Die zijn ook veel duurder. Onze ervaring met deze schijven is erg goed.Wij gebruiken twee backing plates: één van rubber (geleverd bij de schijfjes) voor flexibele vormen en één van aluminium (Feramo Tools) om vlak te kunnen slijpen en polijsten.