Een glasgruis- en gips-bezinkbak

Omdat we diverse apparaten hebben die water gebruiken en die glasgruis in het afvoerwater produceren, hebben we besloten een bezinkbak voor het riool te maken. Hiermee voorkomen we dat ons riool dicht gaat zitten met glasgruis en gipsresten. Gips rechtstreeks afvoeren in het riool is vragen om moeilijkheden. Je riolering raakt verstopt door het gruis en de gips en vormt een harde, moeilijk (professioneel) te verwijderen opstopping. Daarom past men vaak een bezinkbak toe voor het vervuilde water het riool in gaat. Een dergelijke bezinkbak bestaat uit een (meestal) plastic bak zoals op bijgaande foto van het merk Botz (afb. 1). De afmetingen zijn 42 x 62 cm en hoog 45 cm. Een dergelijke bak kost (2018) ca € 350 excl. BTW.

Werking

Ze werken alle volgens hetzelfde principe. Het verontreinigde water wordt in een bak met een aantal (meestal 3) compartimenten geleid. Het vervuilde water loopt bovenin het eerste compartiment en de zware deeltjes vallen naar beneden. Het water stroomt door naar het tweede compartiment en komt verder tot rust. Hierdoor krijgen meer deeltjes de tijd naar beneden te zinken. In de laatste bak bevindt zich vrijwel schoon water, dat afgevoerd wordt naar het riool. Het principe is dus dat het vervuilde water tot rust komt waardoor de zware glas- en gipsdeeltjes onder in de compartimenten blijven liggen. De bak zal natuurlijk af en toe schoongemaakt moeten worden. Wij hebben, om het water nog verder tot rust te brengen, enkele filtermatten aangebracht zoals die ook voor vijverfilters gebruikt wordt. Neem geen dure filters, maar zoek even op internet of bij goedkope winkels als van Cranenbroek (in zuid-Nederland).

Zelf maken

Het is vrij eenvoudig een dergelijke bezinkbak zelf te maken.

In onze koudbewerkplaats zijn alle machines die water gebruiken aangesloten op een afvoerleiding die langs de gehele muur loopt. Hier is ook de gootsteenbak (op plaatje: bovenin) op aangesloten. Onze situatie is dus net anders dan in het plaatje, maar dat maakt voor de beschrijving niet uit.

Wij hebben zelf een dergelijke bak gemaakt, uitgaande van een plastic IKEA-bak (met deksel) van 40 x 50 x 30 (lxbxh) cm. Hierin hebben we 3 compartimenten gemaakt. Als scheidingsschotten dienen 2 stukjes 5 mm dik acrylaatplaat, die passend aan de wanden zijn gemaakt. Aan deze plaatjes zijn aluminium hoekprofielen geschroefd om ze zo aan de wanden van de bak vast te schroeven. De aluminium profielen en de schroefgaatjes in de bak-wand zijn met een sterke kit (wij gebruikten Dekasyl MS-2 van Dekalin; dit is een uiterst sterke lijmkit die men in de camperwereld gebruikt voor waterdichte verlijmingen. Wij hadden deze toevallig in huis. Verkrijgbaar bij kampeerzaken zoals de Wit in Schijndel en de Kampeermartkt in Eindhoven). In de laatste twee compartimenten is oud vijverfiltermateriaal (kunststof matten) ingebracht. Aan de voorkant van de bak (eerste compartiment) en aan de achterkant van de bak (3e compartiment) zijn aan- en afvoeraansluitingen gemaakt voor aansluiting op je afvoer. De maten hiervan hangen af van de eigen afvoerleidingen. We gebruikten hiervoor hogedruk-pvc-onderdelen die bijvoorbeeld voor beregeningssystemen worden gebruikt: erg veel onderdelen beschikbaar, waaronder wanddoorvoeren, zeer stevig want dikwandig, én goedkoop! Ik verwijs hiervoor weer naar zaken als van Cranenbroek of beregeningsbedrijven/-winkels.

 

Wij hebben de aan- en afvoer met wanddoorvoeren gemaakt en deze verlijmd met een schroefkoppeling, zodat de bak gemakkelijk uit het afvoersysteem losgeschroefd kan worden voor de schoonmaak. Verder hebben we de aanvoer in de bak in een pijpje laten uitkomen (een stukje pijp dat om de invoerpijp past en onderin dat (loszittende) pijpje uitkomt. Dit geeft extra rust in het water.De foto’s spreken voor zich. Zo niet: kom even langs of bel even!

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie