Waarom kennis delen?

Glasatelier Lichtinzicht heeft in haar ondernemersplan staan dat zij informatie over glas en glastechnieken zo veel mogelijk onder belangstellenden wil verspreiden. Kennis willen wij niet voor onszelf houden. Dan stellen andere glaskunstenaars zich ook open voor ons, zo blijkt. En daar hebben beide partijen voordeel van. Wij zien andere glaskunstenaars ook niet als concurrent, maar als collega’s waar wij nog veel van kunnen leren. En zij soms van ons :-).

 

Hoe kennis delen?

Wij delen onze kennis graag met anderen. Daarom publiceren wij openlijk over de glastechnieken die wij toepassen, hoé wij ze toepassen, mogelijke verbeteringen die wij aanbrengen en de resultaten daarvan. We hebben enkele platforms in het leven geroepen om deze kennisdeling mogelijk te maken. Deze zijn onder andere:

 

  • ons Fuse-café. Om de drie maanden organiseren wij voor iedereen die met glas werkt (of er in geïnteresseerd is) een café-achtige setting in ons atelier aan de Rapportstraat in Veldhoven. Het Fuse-café heeft een tweeledig doel: enerzijds een lezing van een gastspreker die in het glas werkzaam is, anderzijds onderling bijpraten en kennis en ervaringen uitwisselen. Dit concept blijkt goed aan te slaan: meestal komen zo’n 20 glas-liefhebbers op de Fuse-café’s gezellig onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten. We houden de Fuse-café’s altijd op een zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur. We verwelkomen u met koffie en thee. U kunt overal in ons atelier rondkijken: de oven/glas/cursusruimte, het koudbewerkingsatelier en het las- en zandstraalhok. Tegen 14.30 uur begint de lezing, waarna altijd ruimte is voor vragen. Rond 15.30-16.00 uur staan de hapjes, bier, wijn, thee, koffie en fris klaar.
  • deze website, waar we onder het menu “Kennis delen” vertellen over onze proefjes, nieuwe ervaringen, gemaakte gereedschappen, oven-perikelen, onze foto-series “The making of….” waar we met foto’s van ons eigen werk uitleggen hoe de verschillende glastechnieken werken, enzovoort.
  • workshops over nieuwe “projecten”. Zo hebben wij begin dit jaar een grote polijstmachine gemaakt voor 60 cm diamantschijven voor slijpen en polijsten met water. Deze machine is grotendeels met gebruikte materialen gemaakt. Het maakproces staat op deze website, compleet met bouwtekeningen en foto’s. Over het maakproces hebben wij enkele workshops voor belangstellenden gehouden!
  • onze nieuwsbrief, die tweemaandelijks uitkomt. Hierin staat informatie over nieuwe cursussen, bijzonderheden omtrent ons atelier, een (glas)tentoonstellingsoverzicht, en veel meer. U kunt u aanmelden voor de Nieuwsbrief via onze website (vul a.u.b. het contactformulier in op de homepage), dat zetten wij u in onze administratie. U kunt u zelf altijd via de Nieuwsbrief weer afmelden. Wij spammen u niet!

 

“Kennis delen” en “Kennisbank”

Onder het menu “Kennis delen” delen wij kennis die wij zelf gebruiken en/of die uit ons zelf voortkomt. Dat kan ook (het resultaat van) proeven die wij doen zijn om onze technieken en het resultaat daarvan te verbeteren of uit te breiden.

Onder het menu “Kennisbank” vindt u kennis die niet direct van onszelf komt,kennis die wij via andere wegen gekregen hebben. Het dient echter als bron van kennis voor het werken met glas.

 

 

U kunt in het submenu een keuze maken uit de diverse deelonderwerpen